Biojätteen lajitteluvelvoite

Biojätteen lajittelu- ja keräysvelvoite on tullut voimaan 1.10.2024 Kuopion keskeisellä kaupunkialueella, Pieksämäen kaupunkialueella sekä Siilinjärven keskustaajamassa ja Toivala-Vuorela-taajamassa. Näillä alueilla kaikkien vakituisten asuinkiinteistöjen on lajiteltava biojätteet erikseen muista jätteistä. Voit tarkastaa kartalta, sijaitseeko kiinteistösi velvoitealueella, jolla biojätteet on lajiteltava.

Biojätteen lajitteluvelvoitteen laajentuminen perustuu jätelain muutoksiin ja paikallisiin jätehuoltomääräyksiin. Velvoitteet pohjautuvat EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin, joiden mukaan yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä.

Lisätietoja biojätteen lajittelusta ja keräyksen järjestämisestä saat osoitteesta www.biottajat.fi.

Vaihtoehdot lajitteluun

Biojätteen erilliskeräys (oma tai yhteinen biojäteastia)

Voit liittyä biojätteen keräykseen erillisellä biojäteastialla, jonka jäteauto käy tyhjentämässä sovitun tyhjennysrytmin mukaisesti. Biojäte viedään käsiteltäväksi biokaasulaitokseen, ja käsittelyn lopputuotteena syntyy lannoitteita ja biokaasua. Saman tien varrella tai viereisissä kortteleissa sijaitsevat kiinteistöt voivat käyttää myös yhteistä biojäteastiaa (biokimppa).

Keräykseen liittymisestä ilmoitetaan Jätekukolle, ja voit hoitaa liittymisen osoitteessa www.biottajat.fi. Biojäteastian saat maksutta Jätekukolta kiinteistölle toimitettuna. Jäteastian tyhjennyksistä veloitetaan tyhjennysmaksu.

Biojätteen kompostointi

Voit myös kompostoida biojätteen omalla kiinteistöllä asianmukaisessa ja haittaeläinsuojatussa kompostorissa. Kompostoinnin tuotteena syntyy ravinteikasta multaa. Kompostointi on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on oma piha ja tarvitset multaa puutarhaasi. Kompostori voi olla myös lähinaapureiden yhteisessä käytössä.

Kompostoinnista on tehtävä ilmoitus Jätekukolle. Voit tehdä ilmoituksen Omakukossa. Tällöin kiinteistöä ei tarvitse liittää biojätteen keräykseen.

Yleisimpiä kysymyksiä lajitteluvelvoitteesta

Sulje lisätieto aiheesta.
Avaa lisätietoa aiheesta.
Kenen pitää liittyä biojätteen keräykseen?

Biojätteen lajitteluvelvoite koskee kaikkia vakituisesti asuttuja kiinteistöjä Kuopion keskeisellä kaupunkialueella, Pieksämäen kaupunkialueella sekä Siilinjärven keskustaajamassa ja Toivala-Vuorela-taajamassa. Voit tarkastaa kartalta sijaitseeko kiinteistösi velvoitealueella.

Jos asuinkiinteistösi sijaitsee velvoitealueella, mutta kompostoit biojätteet jätehuoltomääräysten mukaisesti, ei biojätteen keräykseen tarvitse liittyä. Kompostoinnista on kuitenkin tehtävä ilmoitus Jätekukolle. Voit tehdä ilmoituksen Omakukossa.

Lajitteluvelvoite ei koske vapaa-ajan asuntoja, mutta suosittelemme lajittelemaan myös mökillä.

Sulje lisätieto aiheesta.
Avaa lisätietoa aiheesta.
Miten voin liittyä biojätteen keräykseen?

Voit liittyä biojätteen keräykseen omalla biojäteastialla tai lähikiinteistöjen yhteisellä biokimppa-astialla. Liittyminen hoidetaan Jätekukon kanssa.

Voit myös kompostoida biojätteet kotikompostorissa. Kompostoinnista on kuitenkin tehtävä ilmoitus Jätekukolle. Voit tehdä ilmoituksen Omakukossa.

Lisätietoja keräyksen vaihtoehdoista saa osoitteesta www.biottajat.fi.

Sulje lisätieto aiheesta.
Avaa lisätietoa aiheesta.
Voinko liittyä biojätteen erilliskeräykseen, vaikka en kuulu velvoitealueelle?

Biojätteen erilliskeräykseen voi liittyä sellaiset kiinteistöt, jotka sijaitsevat kierrätettävien jätteiden keräysreitin varrella. Katso kierrätettävien jätteiden kuljetusalue kartasta. (Jos alue ei näy kartalla, valitse Aineisto -> Ympäristö -> Jätehuoltopalvelut -> Kierrätettävien jätteiden kuljetusalue)

Sulje lisätieto aiheesta.
Avaa lisätietoa aiheesta.
Mihin biojätteen keräysvelvoitealueen karttarajaus perustuu?

Velvoitealueet on määritelty Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tuottaman YKR-taajama-aineiston pohjalta. Alueen määrittelyssä on huomioitu tiheimmin rakennetut taajama-alueet, jotka ovat pääosin asemakaavoitettuja alueita ja joilla on kuntien ylläpitämä katuverkosto. Ulkopuolelle jätetty maaseutumaisemmat alueet, johon YKR-taajama ulottuisi.

Jäteasetuksessa velvoitetaan, että biojätteen keräys on järjestettävä jokaiselta asuinkiinteistöltä yli 10 000 asukkaan taajamassa. Kunnallisissa jätehuoltomääräyksissä on määritelty velvoitealueeksi tarkemmin Kuopion ja Pieksämäen keskeinen kaupunkialue sekä Siilinjärven keskustaajama. Lisäksi velvoitealue on laajennettu koskemaan tiheästi rakennettua Toivala-Vuorela taajamaa, koska tältä alueelta biojäte saadaan kerättyä tehokkaasti kaikilta kiinteistöiltä vastaavasti kuin toimialueen suurimmissa taajamissa.

Sulje lisätieto aiheesta.
Avaa lisätietoa aiheesta.
Minulla ei tule biojätettä, onko keräykseen silti pakko liittyä?

Jos kiinteistösi sijaitsee biojätteen velvoitealueella, on biojätteen keräykseen liityttävä. Biojätteen keräysvelvoitteesta ei ole mahdollista saada vapautusta, vaikka biojätettä syntyisi vain vähän. Tällaisissa tilanteissa lähikiinteistöjen yhteinen biokimppa tai yhteiskompostori ovat erityisen hyviä vaihtoehtoja.

Jos kompostoit kiinteistölläsi syntyvä biojäte jätehuoltomääräysten edellyttämällä tavalla ja olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen Jätekukolle, ei biojätteen erilliskeräykseen tarvitse liittyä.

Sulje lisätieto aiheesta.
Avaa lisätietoa aiheesta.
Mitä tapahtuu, jos en liity biojätteen keräykseen?

Jos biojätteen keräysvelvoite koskee kiinteistöäsi ja et ole 30.9.2024 mennessä:

  • sopinut Jätekukon kanssa liittymisestä biojätteen keräykseen omalla biojäteastialla tai lähikiinteistöjen yhteisellä biokimppa-astialla tai
  • aloittanut biojätteen kompostointia ja tehnyt siitä ilmoitusta Jätekukolle,

saat jätehuoltoviranomaiselta kirjeen, jossa ilmoitetaan kiinteistön liittämisestä biojätteen keräykseen. Kirjeessä saat tiedon biojäteastian tilavuudesta ja tyhjennysvälistä. Jätekukko toimittaa kiinteistöllesi biojäteastian, jota tyhjennetään säännöllisesti. Tyhjennyksistä peritään tyhjennysmaksu.